Suriname

Suriname

Ondanks de rijke historie, de boeiende cultuur en de pure ongerepte natuur is Suriname nog steeds geen bestemming die ontdekt is door de massa. Suriname is een unieke vakantie bestemming. Busiwagi neemt je mee op ontdekking door dit prachtige land.
Suriname bevindt zich aan het topje van de Amazone welke de longen vormen van onze blauwe wereld. Meer dan 80% bestaat uit tropisch regenwoud waarmee het één van de bosrijkste landen is. Het is echter niet alleen de natuur die Suriname tot een unieke vakantie bestemming maakt, dat komt mede door de harmonieuze mengelmoes van tal van culturen.

Landinformatie

De bewoonde wereld bestaat uit een rijke culturele verscheidenheid door de smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen zoals de oorspronkelijke bewoners (vroeger indianen genoemd) in verschillende stammen, Marrons (afstammelingen van de Afrikaanse slaven wonend in het binnenland), Creolen (ook afstammelingen van de Afrikaanse slaven gehuisvest in de stad), Hindoestanen (afstammelingen van contractarbeiders) en Javanen (eveneens afstammelingen van contractarbeiders). Daarnaast nog Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes (in Suriname wonende nazaten van de Nederlandse boeren in halverwege de 19e eeuw naar Suriname togen).

Onthaasten, ontspannen, lekker eten, overweldigende natuur, intens genieten, harmonieus, rijke historie, dat is Suriname op en top.

Hoofdstad: Paramaribo
Staatsvorm: Onafhankelijke Republiek sinds 1975
Oppervlak: Circa 160.000 km2, 4,5x groter dan Nederland
Indeling: 10 districten. Paramaribo, Nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica, Commowijne, Marowijne, Brokopondo, Para en Sipaliwini
Inwonertal: Circa 481.000 inwoners
Bevolkingsdichtheid: Circa de helft van de bevolking woont in Paramaribo, waardoor de rest van het land een lage bevolkingsdichtheid heeft
Luchthaven: J.A. Pengel luchthaven (Zanderij) Internationale vluchten. Luchthaven Zorg en Hoop voor binnenlandse vluchten

Geschiedenis

Het is fascinerend om meer te weten over de geschiedenis van Suriname. Het maakt je reis nog interessanter.

In Suriname woonden al honderden jaren mensen toen de Europeanen er aankwamen: indianen, de inheemsen. Onderverdeeld in twee grote groepen: Arowakken en Caraïben.

In 1651 werd de eerste succesvolle kolonisatiepoging ondernomen door Europeanen. Het waren de Engelsen, die langs de Surinamerivier een landbouwkolonie stichtten en Afrikaanse slaven over lieten komen.

In 1667, Engeland was in oorlog met Nederland, Nederland veroverde die kolonie. Het Engelse fort kreeg een nieuwe naam, Fort Zeelandia. Bovendien werd het stadje rond het fort omgedoopt tot Nieuw-Middelburg. Die naam maakte snel plaats voor Paramaribo.

In 1684 sloten de Nederlanders vrede met de indianen. Bij de vrede beloofden de kolonisten onder meer dat ze de indianen niet als slaven zouden inzetten.
In Suriname kwamen steeds meer plantages, waar tropische producten als koffie, suiker, tabak en cacao werden verbouwd. Afrikaanse slaven werden overgebracht naar de kolonie. De plantageslavernij is een van de meest mensonterende instituties uit de geschiedenis geweest.
De slaven hadden het zwaar op de plantages. Hun enige optie was om het regenwoud in te gaan. In het binnenland ontstonden dorpjes, gesticht door deze weggelopen slaven, de marrons.

In 1863 werd in Suriname eindelijk de slavernij afgeschaft. Vanaf dat jaar waren de plantageslaven verplicht om nog 10 jaar op de plantages te blijven werken als werknemers. Veel voormalige slaven trokken naar Paramaribo.

Vanaf 1873 werden Indiërs en Chinezen naar Suriname verscheept, die zich contractueel hadden verplicht om 5 jaar op plantages te werken.

In 1890 kwam er nog een bevolkingsgroep bij in Suriname: contractarbeiders uit Java (33.000) in het toenmalige Nederlands-Indië (34.000) werden overgebracht.
In de Tweede Wereldoorlog werd Nederland bezet door de Duitsers, terwijl Suriname een vrij gebied bleef. In Suriname ontstond langzaam aan de hoop dat men na de oorlog meer vrijheid zou krijgen.

In 1954 kreeg Suriname inderdaad meer interne autonomie, maar het zou nog tot 1975 duren voordat het land onafhankelijk werd.
De onafhankelijkheid van Suriname was destijds niet iets waar iedereen achter stond. Dat bleek ook wel toen duizenden Surinamers na de onafhankelijkheid hun biezen pakten en naar Nederland verhuisden.

In 1980 vond een staatsgreep plaats, waardoor uiteindelijk legerofficier Bouterse aan de macht kwam. De beruchte Decembermoorden die onder zijn regime plaatsvonden zijn een nog altijd voortlevend trauma onder veel Surinamers.

In 1987 werd de democratie hersteld in Suriname.

Klimaat | Seizoen | Tijd

Klimaat
Suriname heeft een typisch tropisch regenwoudklimaat. Er gaat geen dag voorbij zonder zonneschijn. Er valt ook regen, in korte maar heftige buien. Met name eind van de middag vinden deze buien plaats. Het mooie van de tropische buien is dat de natuur erna weer fris glinstert. Er zijn 4 seizoenen:

Seizoen
Kleine regentijd: december t/m januari,
Kleine droge tijd: februari t/m maart,
Grote regentijd: april tot half augustus,
Grote droge tijd: half augustus tot december.

De beste reistijd is februari en maart. Ook augustus tot december zijn goed, al is het dan wel heet.De gemiddelde temperatuur in Suriname is ongeveer 28 graden. Tijdens de droge periode’s loopt deze vaak op tot boven 30 graden. Doordat Suriname bij het Amazonegebied ligt, is er een hoge vochtigheid. Deze ligt rond de 80%.

Tijd
Suriname ligt 3 uur achter GMT ofwel 2 uur voor EST.
Zomertijd: 5 uur vroeger
Wintertijd: 4 uur vroeger

Gezondheid | Veiligheid

Gezondheid
Voor een bezoek aan Suriname zijn inentingen niet verplicht. Het wordt wel aanbevolen maatregelen te nemen tegen Hepatitus A, DTP, Gele koorts en Malaria.

– Hepatitus A
– DTP
– Gele koorts
– Malaria

Alle wijzigingen voorbehouden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: www.ggd.amsterdam.nl.

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of anderszins krijgt die je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Suriname bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

Veiligheid
Vermijd verlaten parken (zoals de Palmentuin) in de nacht en late avond uren. Dit geldt eveneens voor arme buurten of slecht verlichte straten. Draag geen sieraden op plaatsen die twijfelachtig zijn en waar je bent zonder mensen uit die buurt.

Actuele informatie over de veiligheid in Suriname vind je op www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (kijk onder reisadvies Suriname). Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.

Reisdocumenten | Geld

Reisdocumenten
Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben een visum of toeristenkaart nodig voor een Suriname vakantie. Voor het aanvragen van een van beide reisbescheiden dient je paspoort nog minimaal 6 maanden na aankomst in Suriname geldig te zijn.

Maak voor vertrek ook een kopie van je paspoort en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Neem ook een of meer kopieën mee op reis. Dat vergemakkelijkt een en ander bij verlies.

Visum:*
– Kosten: € 40,-
– Geldigheid: 2 maanden, Single entry
– Benodigdheden: Paspoort, pasfoto, visum aanvraagform. e.a. raadpleeg consulaat SR
– Aanvraagduur: Op z’n vroegst 2 maanden van tevoren of uiterlijk 1 werkdag voor vertrek
– Waar te verkrijgen: Consulaat van Suriname te Amsterdam

Toeristenvisum:
– Kosten: €30,- (in Europa) of 35 USD.
– Geldigheid: geldig tot 90 dagen na binnenkomst, Single entry
– Benodigdheden: Paspoort, retourticket (of ticket van doorreis)
– Aanvraagduur: De Toeristenkaart voor Suriname mag u kopen zodra u een bevestigde (retour) vliegticket naar Suriname kan overleggen, naast de vereiste documenten zoals uw paspoort.
– Waar te verkrijgen:
1) De Visumafdeling Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te A’dam.
2) Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies.
3) Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname.

Bekijk diverse soorten visa: consulaat van Suriname  

* Gegeven informatie afhankelijk van benodigd visum. Gegeven info betreft KTV visum.

Alle wijzigingen voorbehouden

Geldzaken
De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar (SRD). De koers schommelt. Een euro komt ongeveer overeen met 3,50/4,50 SRD. Het prijsniveau ligt een stuk lager dan in Nederland. In Paramaribo kun je bij hotels en grotere restaurants met euro betalen. Een roti maaltijd heb je al vanaf €7,- per persoon. Op plekken waar toeristen komen wordt wel eens met een toeristenprijs gerekend.

Het beste kun je bij aankomst in Paramaribo je geldzaken regelen want in Nederland kun je namelijk geen Surinaamse dollar krijgen. Op het vliegveld kun je euro’s wisselen of pinnen. In de stad zelf kun je ook pinnen bij in elk geval alle RBTT banken. In het binnenland is wisselen of pinnen moeilijk. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd bij grote/dure winkels, restaurants en hotels. Check van tevoren of ze creditcards accepteren. Fooi geven is gebruikelijk. Meestal zit de fooi niet bij de rekening inbegrepen. Je kunt een fooi geven van ongeveer 10 tot 15 % van je rekening.

Bovenstaand informatie onder voorbehoud van wijzigingen.

Electra | Internet | Telefonie

Electra
De netspanning is 110-127V/60Hz. Je kunt je mobiele telefoon en laptop laders gewoon in het stopcontact steken. Maar het is natuurlijk altijd raadzaam eerst even het etiket op je apparatuur te raadplegen. In Suriname worden zowel de in Amerika gebruikte NEMA-stekkers (twee platte pinnen) als de eurostekker (twee ronde pinnen) gebruikt.

Let op! In het oerwoud is natuurlijk geen oplaadpunt te vinden om eventuele apparatuur op te laden. Zelfs in de jungle accommodaties is dit slechts in beperkte vorm aanwezig. Eventuele oplossingen zijn dus extra batterijen, accu’s of opladers op zonne-energie. Zaklamp is raadzaam.

Internet
In de grotere plaatsen kun je op het internet in internet cafés en in sommige hotels. Houd er wel rekening mee dat internet niet zo snel gaat als je misschien gewend bent.

Telefonie
Er zijn telefoonmasten in Paramaribo waardoor het mogelijk is mobiel naar Nederland te bellen. Vraag je aanbieder wat de kosten hiervan zijn. Hotels hebben buitenlandse lijnen, maar bellen vanaf je hotelkamer is duur. Er zijn ook internationale telefoonkaarten te koop waarmee je vanaf iedere vaste lijn kunt bellen. De instructies staan op het kaartje. Buiten Paramaribo heb je weinig tot geen bereik.

Vervoer

Er zijn in Suriname genoeg mogelijkheden om je te verplaatsen. Goed om te weten: In Suriname rijdt men links.

Zelf rijden
Een internationaal rijbewijs is verplicht voor mensen zonder Surinaamse nationaliteit. Dit internationaal rijbewijs dient in eigen land te worden afgehaald onder vertoon van het eigen nationale rijbewijs. In Nederland is het internationale rijbewijs bij iedere ANWB-winkel tegen betaling en afgifte van een pasfoto af te halen.

Openbaar vervoer
Je kunt gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat zijn veelal kleine busjes die bepaalde routes rijden. Er zijn geen specifieke haltetijden, maar men vertrekt als de bus vol zit en rijdt dan de route. Er een busgids te koop met alle buslijnen in Paramaribo en omgeving. De gids is te verkrijgen bij winkels als VACO en Ready Tex.

Autohuur
Je kunt ook een auto huren. Je kunt dit doen bij de grote, bekende autoverhuurbedrijven. Deze zijn gevestigd in Paramaribo. Vraag eerst goed in je omgeving na, naar betrouwbare verhuurbedrijven. Vaak zijn er restricties op het reizen naar het binnenland met een huurauto. In Paramaribo en omgeving kunt u prima rijden in een gewone auto. Ga je met je auto verder dan Zanderij en Tamaredjo, dan raden we je wel een 4WD aan. De wegen in Suriname zijn op sommige plekken erg slecht.

Taxi
Je kunt een taxi nemen om je te laten vervoeren naar uw plek van bestemming. Informeer vooraf naar de prijs van de taxirit. Over het algemeen zijn de prijzen van de taxi’s erg redelijk.

Fietshuur
In Paramaribo zijn vier fietsverhuurbedrijven. De twee meest bekende zijn: Fietsen in Suriname en Cardy’s. Je kunt hier verschillende soorten fietsen huren. Als je appartement of hotel iets buiten het centrum is gelegen, dan is de fiets een prima vervoermiddel in de stad.

Taal

In Suriname is Nederlands de officiële taal. Het wordt gesproken op school, de kranten zijn Nederlands en er zijn veel Nederlandse televisieprogramma’s. Over het algemeen kunt u in elk dorp in het binnenland wel iemand vinden die enkele woorden Nederlands spreekt.

Op straat en onderling worden echter veel verschillende dialecten SrananTongo gesproken. Voor een buitenstaander lijkt het één taal, maar er zijn wel degelijk verschillen. Met een aantal basiszinnen komt u echter een heel eind en de Surinamers zullen het waarderen als u probeert Sranan te spreken. Ze hebben er echter ook alle begrip voor u als u Nederlands blijft praten.

NederlandsSranantongo
goedemorgengu morgu
goedenavondgu neti
ik heet…mi na…
hoe gaat het?fa yu tan?
het gaat goeda’e go
jaay
neeno
bedanktfran tangi
tot ziensmo syi
lekkerswiti
broodbrede
melkmerki
vleesmeti
rijstalesi
bierbiri
eieksi
wat kost dat?omeni?
Maak je niet drukNo span
Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods, Portugees, Indiaans.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten heeft voortgebracht; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden onder andere:  roti, nasi goreng, bami, pom, snesi foroe, moksi meti, losi foroe. Uit deze vermenging van de culturen met de Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan.

Bron: Wikipedia