Onverwachte wending tijdens ontdekkingstocht
Frontaal tegen een boom met en snelheid van ca. 50km per uur, hoe onwerkelijk kan het zijn. Nou, het is me overkomen tijdens een ontdekkingstocht met ons Busiwagi team. Tijdens de zoektocht naar de mooiste plekjes voor kampplaatsen en het uitstippelen van prachtige nieuwe routes zat de schrik er onverwacht behoorlijk in!

Geniet
De hele reis bedacht ik me dat we duidelijk tegen de gasten moeten zeggen: Bepaal je eigen snelheid. Jaag een ander niet op en race niet achter een ander aan. Het is geen wedstrijd en ongelukken zitten in een klein hoekje. De natuur zit vol verrassingen. Geniet van de omgeving en oordeel elke hobbel en bobbel in de weg nauwkeurig. Mensen associëren off-road rijden vaak anders. Wild, snelheid en ruig. Bij Busiwagi gaat het niet om de snelheid maar om de prachtige natuur op een ongekende manier te ontdekken; de combinatie van avontuur, natuur en comfort.

Plassen
In de prachtige natuur tussen alle smalle gangetjes, geulen, plassen, heuvels en takken rij je gemiddeld 20 km per uur. Op de bauxiet wegen kun je harder rijden, zo’n 30 tot 60 km per uur. Alle wegen hebben vele kuilen met diepe plassen. Vooral in de regentijd! Je ontkomt er niet aan om er doorheen te rijden. Alleen dát al maakt Busiwagi een avontuur! De ene plas is iets dieper als de ander. Tussendoor maak je de grap om expres door een plas te rijden want vies en nat ben je toch al. Gelukkig heb je het nooit koud want de temperatuur blijft rond de 30 graden. De ene plas is dieper dan de andere. Zo gebeurde het. Een grote plas lag in het vooruitzicht. Voor de grap zeg ik tegen mijn bijrijder ‘de volgende plas is speciaal voor jou’! De plas blijkt dieper te zijn dan ik had gedacht, verlies de controle over het stuur en kan niet genoeg corrigeren doordat de wielen hun eigen weg vinden. Vervolgens knallen we keihard tegen een boom en komen tot stilstand.

Veiligheid
Gelukkig zijn de auto’s ontzettend sterk gebouwd met ijzersterke bumpers en voorzien van goede 5-puntgordels waardoor wij nagenoeg niets mankeerden. Blauwe dikke knieën, een gekneusde vinger en her en der wat striemen. De bumper had alles opgevangen. Flinke schade aan de auto, dat wel maar verder waren we er erg goed vanaf gekomen. Om de veiligheid te garanderen had de gids de auto ter plekke gecontroleerd en gerepareerd zodat we veilig verder konden rijden naar de kampplaats. De knieën en vinger van m’n buurman werden goed gekoeld met ijs en kleine wondjes waren ontsmet.

Bekijken van situatie
Trillend op m’n benen overdacht ik wat er was gebeurd. Wat een stomme actie bedacht ik me. Niets aan te doen, onervarenheid gaf m’n collega aan, tja.. We bekeken de situatie en zagen wat er mis was gegaan. De plas was onverwacht te diep, verkeerd ingeschat en het stuur was niet meer onder controle te houden. Mijn collega stond tot zijn knieën diep in de plas. Al met al zijn we er goed vanaf gekomen. Maar schrikken was het wel.

IMG_2582 IMG_2577 IMG_2583

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Zo zie je maar, een ongeluk zit in een klein hoekje. Geen rare dingen doen, het overkomt je zo maar. Gelukkig kunnen we er nu om lachen. Het is ter plekke fantastisch goed opgelost en we zijn weer een onverwachte ervaring rijker.

Marjolijn van Dijk | Busiwagi team | Mei 2016

Beschadigde auto