19-03-’14

Dag 1
s ’Morgens vroeg in de drukke ochtendspits van Paramaribo worden de gasten tussen 07:00 uur en 07:30 uur opgehaald bij de besproken locaties om vervolgens naar Domburg, een plaats op 30 minuten rijden, te gaan. Bij aankomst in Domburg zijn direct de imposante voertuigen van Busiwagi te zien. De voertuigen staan startklaar voor het avontuur dat ons te wachten staat.
De kennismaking volgt, veiligheidsmaatregelen worden uitgelegd en de bagage wordt ingeladen.

Om 09:00 uur vertrekken we richting de oversteek naar de Jodensavanne. De veerpont staat klaar en alle voertuigen passen met gemak op de pont. Na de oversteek wordt meteen de verharde weg verlaten en gaat het avontuur nu echt beginnen. Onverharde (bauxiet)wegen, hobbels, hindernissen, waterpartijen… Het grote onbekende, met name ongerepte natuur staat ons allemaal te wachten… Na de Jodensavanne met héél veel regen een bezoek te hebben gebracht, komen we bij een locatie aan waar ‘geoefend’ mag worden. Het lijkt bijna op een aangelegd parcours. Op deze manier kunnen we ons eigen maken met de voertuigen. Er verschijnt een lach op ieders gezicht bij het beklimmen van de heuvels, bergen en afdalingen. Er ontstaan vraagtekens, kan het voertuig HIER omhoog? Grensverleggend bezig zijn met jezelf en het voertuig! Geen probleem, met alle rust en controle rij je er met gemak door- en overheen.

Alle inspanningen zorgen dat het energieniveau behoorlijk is gedaald en dat aan de inwendige mens moet worden gedacht. De pannen worden op tafel gezet en we genieten onder een luifel, want het regent, van een goede rijstmaaltijd.
Het traject wordt vervolgd met een savanne-trail. We rijden in volle vaart door plassen, nemen met voertuig en al modderbaden en genieten van de prachtige uitgestrekte savanne. Alle facetten die we hebben geoefend kunnen hier worden toegepast. We belanden tevens op het Cordon pad. Een militair ruiterpad uit de slaventijd. Suriname-veteranen kunnen hier hun geschiedenis ophalen. Eén van de gasten is een oudgediende en had zeer indrukwekkende verhalen over die tijd. Suriname begint hierdoor nog meer te leven!

Om 16:30 uur komen we aan op Palulu Camping. Normaal gesproken wordt deze camping tijdens de Busiwagi tours niet aangedaan, maar voor deze ene keer was er iets meer comfort. Aangezien we van top tot teen onder de modderspetters zitten, wordt er eerst een verfrissende duik in de kreek genomen. Zuiver zwart en zeer koud water!
Hierna worden de spullen uitgepakt en wordt er genoten van een overheerlijke BBQ. Steak, kippenvleugels, salade, brood met gesmolten kaas, wijntje erbij, heerlijk! En dat in de middle of nowhere.
De nacht doet zijn intrede, hangmatten worden opgehangen, en de ogen kunnen toe. Overigens wordt één hangmat als tent opgezet (voor de grondslapers bestaat die mogelijkheid dus ook!).

Dag 2
Om 07:00 uur staan we op waarna we om 07:30 uur aan het ontbijt zitten. Broodjes, eitjes, beleg, sap, aan alles is gedacht. Na het ontbijt worden alle spullen ingepakt en gaan we het avontuur weer aan door bos en kreek. Michel (de gids) geeft aan waar we naartoe gaan en rijdt vervolgens achter ons aan. Rijden we de verkeerde kant op, dan snelt hij naar ons toe. Ontzettende diepe plassen komen we tegen, water en modder gutst aan alle kanten omhoog. Wederom, de lach verschijnt op ieders gezicht. De fun factor is namelijk erg hoog! We komen op prachtige plekken zoals een bijna droogstaande rivierbedding. Sommige plekken lijken wel decorstukken, zo mooi! We rijden door over de off-road paden. De ene keer rustig om van de omgeving te genieten, om de andere keer weer vol gas te geven. Dat maakt het off-road rijden leuk. Afwisseling, hobbels en bobbels, plassen, hindernissen, open plekken, begroeide plekken en ga zo maar door. Dit is iets wat je thuis nooit zou doen met je auto!

Bij de plek van de lunch aangekomen begint het te regenen. We maken een tent en worden verrast met een broodje hamburger, wederom heerlijk. Door de regen liggen er veel plassen op de bauxietwegen. We zien er met z’n allen vies en gespikkeld uit. Doordat er veel van de voertuigen is gevraagd tijdens de reis ontstaat een korte noodgedwongen break. Van een van de voertuigen is een filter namelijk te vies geworden. Michel weet dit zeer handig en snel op te lossen en de terugreis naar de bewoonde wereld vervolgt zich.

Voldaan en vies komen we aan op ons eindpunt, Domburg. Er wordt wat gegeten en nagepraat. De voertuigen worden teruggebracht en de gasten worden terug naar de verblijfslocatie gebracht.
Wat was dit een gaaf en onvergetelijk avontuur!