Reisverslag Bram | Blanche Marie Trail | Juli 2016

Klaar voor de start
Mmmmm….dat valt niet tegen…. de eerste indruk is positief! OK, de auto heeft al een paar jaar achter de rug maar oogt degelijk, sterk en goed onderhouden. En ja, met dat formaat wielen moet je toch echt erg ver kunnen komen op de savanne en in het regenwoud rondom Paramaribo!

Glen, onze gids, staat al te popelen om te vertrekken en waarom ook niet, dus na een korte uitleg stappen we in de auto, gordels aan en daar gaan we. Oh ja, in Suriname rijdt men links, niet vergeten!!!

Na een paar uur rijden hebben we onze eerste stop, een uitstekende gelegenheid voor de lunch. Glen, met zijn bijrijder Stefano, hebben binnen een paar minuten een prima lunchplek gecreëerd met wat zeildoek, een paar uitklapbare stoelen en een tafel. Het eten smaakt ons prima, die Busiwagi-organisatie maakt een goede en betrouwbare indruk. Maar hoe goed is een organisatie eigenlijk? Dat kun je natuurlijk alleen echt beoordelen als er eens iets mis gaat, dan pas kun je echt ervaren hoe goed ze eventueel zijn. En dat hebben we mogen ervaren….

Noodlot
Na twee dagen zonder zorgen rond te touren, te genieten van de natuur en na een heerlijk verblijf bij de Marie Blanche watervallen, stappen we in de auto om langzamerhand richting Suriname te rijden. Twee uur later slaat het noodlot toe: door een onachtzaamheid mijnerzijds rijd ik op het verkeerde moment aan de verkeerde kant van de weg met als gevolg een frontale aanrijding met een tegenligger. De auto van de tegenligger is total-loss, onze jeep heeft geen noemenswaardige schade en wij zijn ongedeerd, mede dankzij de 5-punts gordel die we omhadden. Gelukkig is de familie in de andere auto ook grotendeels ongedeerd, alleen de moeder van de chauffeur blijkt toch een aantal tanden verloren te hebben door de klap van de botsing en door het niet dragen van een gordel.

Situatie
Iedereen blijft rustig en we wachten op de politie. Intussen heb ik al telefonisch contact gehad met de heer Akrum, directeur van Busiwagi, die me meteen verzekert dat de auto prima is verzekerd en dat hij en zijn team alles in het werk zullen stellen om de situatie op te lossen. Het is gebleken dat daar geen woord van was overdreven.

Zonder al teveel in detail te treden: vanwege de letsels van de moeder van de chauffeur ben ik aangehouden door de politie, verhoord en moet ik een nacht op het politiebureau verblijven. De volgende dag zijn mijn vriendin en ik per korjaal overgebracht naar Nieuw Nickerie en mag ik na een gesprek met de Officier van Justitie uiteindelijk het politiebureau verlaten. Mijn rijbewijs is nog wel ingevorderd.

Binnen 10 minuten nadat ik het politiebureau heb verlaten, staat er al een taxi klaar om ons naar Paramaribo terug te brengen. Geregeld door Busiwagi!!

Organisatie
Dat op de achtergrond de Busiwagi-organisatie al op volle toeren draaiden, hebben we op dat moment niet echt meegekregen. Maar dezelfde middag nog werd de beschadigde auto van de tegenpartij al door Busiwagi naar de woonplaats van de tegenpartij gesleept, voor mijn vriendin was een onderkomen geregeld, voor mij werd eten gekookt en vervolgens naar de politiepost gebracht, en voor de moeder van de tegenpartij stond al een arts klaar voor onderzoek. De volgende dag is zij naar Paramaribo gebracht voor verder medisch onderzoek. Dit werd allemaal accuraat en professioneel geregeld door de Busiwagi-organisatie zonder dat ze er ons mee lastig vielen.

De dag na onze terugkeer in Paramaribo maken we kennis met de heer Akrum en zijn we in staat om onze gids en zijn bijrijder, Glen en Stefano, nogmaals te bedanken voor hun steun en hulp. Ook zij zijn oprecht blij om te zien dat we het goed maken en de fles rum die we voor hen hebben meegenomen, maakt hun glimlach nog groter.

Wederom blijkt de daadkracht en efficiency van de Busiwagi-organisatie: keuringsrapporten, medische behandelingen, verzekeringspapieren, afspraken met de tegenpartij in zake de beschadigde auto….alles is al geregeld of is in beweging gezet.

En alle door Busiwagi gemaakte kosten worden prima gedekt door de verzekering.
Er is letterlijk niets wat wij moeten of kunnen doen, er rest ons niets anders dan toch nog te genieten van onze vakantie.

Terugname rijbewijs
Er blijkt echter toch nog 1 probleem te zijn om op te lossen en dat is het terugkrijgen van het rijbewijs. Ook dat is gelukt, mede omdat alle papierwerk keurig in orde blijkt te zijn, en tot op het laatste moment heeft ook hier de Busiwagi-organisatie ons gesteund. We zijn letterlijk en figuurlijk door een medewerkster van Busiwagi (Nicole: Bedankt!) langs de diverse loketten en bureaus in Paramaribo gereden met als resultaat dat we een paar uur voor het vertrek van ons vliegtuig ook het rijbewijs weer in ons bezit hebben.

Moraal van het verhaal
In Suriname is men dol op verhalen en zeker als een verhaal een moraal heeft. Wat is nu het moraal van dit verhaal?

Dat men niet op vakantie moet gaan in Suriname? Nee, dat is zeker niet het moraal van dit verhaal. Het land is schitterend, de mensen zijn uitermate vriendelijk, het is veilig, de politie is betrouwbaar en zeker niet corrupt. Daarnaast is het toerisme is nog weinig ontwikkeld dus alles wat je ziet en meemaakt is nog volledig authentiek. Suriname is een heerlijk land om op vakantie te gaan! Dat men geen jeep-safari moet boeken in verband met het risico op botsingen? Nee, ook dat is niet het moraal van dit verhaal. Een jeep-safari is een prima manier om op een vriendelijke en relaxte manier van de natuur te genieten. Het is ook een veilige manier, de botsing was gewoon mijn eigen schuld en had ook in Europa kunnen plaatsvinden.

Nee, de moraal van dit verhaal is dat je, als je een exotische vakantie of een bijzondere safari boekt, je er voor moet zorgen dat je dat doet bij een solide en degelijke organisatie. Wij hadden het wat dat betreft niet beter kunnen treffen. De Busiwagi –organisatie heeft vanaf het eerste tot het laatste moment alles geregeld, alle steun gegeven en er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat deze aanrijding geen verdere vervelende gevolgen zou hebben voor alle (!) partijen.

En wat ons betreft zijn ze daarin cum laude geslaagd.

Team Busiwagi: Bedankt voor alles, jullie waren geweldig !

Marijn & Bram

v

Beste Marijn en Bram,

Bedankt voor het delen van jullie ervaringen.
Wellicht tot een volgende keer in Suriname!

Grtjs Team Busiwagi SR
Michel, Nicole, Glenn